Om Dagmar Hansen

Født 12. november 1871 – død 13. april 1959.

I anledning af Dagmar Hansens 150 års fødselsdag den 12. november 2021 genoplives hun nu i en rigt illustreret roman.

i 1890’erne var Dagmar Hansen på mange fronter en markant, interessant og ”underholdende” foregangskvinde, men i dag repræsenterer hun et glemt stykke kultur,- kvinde,- Danmarks- og Københavnerhistorie.

Trods sin stærkt kritiserede sangstemme formåede Dagmar Hansen i 1890’erne at blive så berømt både i Danmark og i store dele af udlandet, at højst en lille håndfuld danske stjerner siden har kunnet måle sig med hendes succes og økonomiske indtjening. På grund af sin yderst velformede figur blev Dagmar Hansen desuden model for en række berømte billedkunstnere, fotografer og filmfolk, og hun udviklede sig hurtigt til at blive Danmarks første sexsymbol og ”pin-up”-pige. Blandt hendes mange tilbedere var den daværende kronprins Frederik (senere Frederik 8.), der sværmede for hende i fuld offentlighed, samtidig med at ordensmagten forbød hendes optrædener. 

Dagmar Hansen stod bl.a. model for kunstnerne J.F. Willumsen, Julius Paulsen, Vilhelm Bissen, Christian Mølsted, Carl Thomsen og Jes Jacobsen, og hun blev både fotograferet og filmet af den berømte kongelige hoffotograf Peter Elfelt. Først og fremmest blev hendes flotte figur dog masseproduceret på samtidens postkort.

Dagmar Hansen blev på trods af sin enorme popularitet genstand for en offentlig, moralsk udstødelse, og var en af de første danske stjerner, der konstant havde en skare af journalister i hælene for at skrive om hendes privatliv. En del af disse journalisters artikler danner grundlaget for fortællingen i “Farlige kurver”, der dermed bevæger sig mellem det faktuelt biografiske, det dokumentariske, det historiske og det fiktive.

Bogens medrivende fortælling er krydret med en række fornøjelige illustrationer af den fotogene hovedperson og hendes kulørte liv i århundredeskiftets forlystelsessyge København.  

Karikaturtegning af Dagmar Hansen, omgivet af festglade mænd, og med Frederik 8.’s portræt hængende på væggen i baggrunden.